Sałatka brokułowa

Zielona wersja sałatki z majonezem.

Sałatka w  podstawowej wersji jest alternatywą dla zwykłej sałatki jarzynowej. Po dodaniu ugotowanych tagliatelle zyskuje nowy smak. Jest bardzo kolorowa i z pewnością będzie atrakcją na każdym przyjęciu.
Jej dodatkowym plusem jest niewielka ilość składników potrzebnych do jej przygotowania.

Do wykonania potrzebne są:
- brokuł
- 1 średnia czerwona cebula
- 5 jajek
- 0,70kg pieczarek
- majonez
- sól, pieprz do smaku
- średnie opakowanie makaronu tagliatelle

Sposób wykonania:
Brokuł gotujemy w całości ok. 7-8 minut. Po ostudzeniu delikatnie rozdzielamy go na “różyczki”. Pieczarki gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy je w grubsze plastry. Czerwoną cebulę szatkujemy na grubą kostkę. Przelewamy wrzątkiem i odcedzamy. Jajka po ugotowaniu kroimy w kostkę. Dodajemy sól, pieprz i kilka łyżek majonezu do smaku.
Można dodać ugotowany makaron tagliatelle.
Dekorujemy na zasadzie kontrastu np. różą z pomidora lub rzodkiewki.

Tagi: , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress