Rafaello z sera pleśniowego

“Kulki” z sera

Wszyscy znamy słodycze Rafaello i Ferrero Rocher. Tym razem pojawiają się na naszych stołach w formie przekąsek z sera. Proszę nie bać się serów z niebieskimi, bądź zielonymi żyłkami. Tym bardziej,  że sery te w połączeniu z winogronem kokosem lub orzechami tworzą niebanalną przekąskę, która sprawdza się na każdym przyjęciu.
Sery Roquefort czy też Rokpol śmiało można zastąpić tańszymi zamiennikami - jeśli próbujemy smaków. Kuleczki wykonane z serów i winogron idealnie komponują się z winem i szampanem.

Do wykonania potrzebne są:
- sery pleśniowe - z niebieskimi bądź zielonymi żyłkami (zamienniki firmowych też można znaleźć na półce w supermarkecie za kilka złotych)
- 2-3 łyżki twarogu - do połączenia
- winogrona - zielone i niebieskie
- wiórki kokosowe, bądź też zmielone orzechy

Sposób wykonania:

Ser pleśniowy mielimy, bądź ugniatamy z 2-3 łyżkami białego twarogu. Bez dodatku przypraw. Umyte winogrona (bezpestkowe) wkładamy do środka “kulki”, po czym całość rolujemy w poszatkowanych orzechach, lub wiórkach kokosowych.

Układamy z innymi serami i winogronem.

Tagi: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress