Roladki z naleśnika

Tania i dekoracyjna przystawka.

Wersja, którą przygotowałam jest tania i nie wymaga dużego nakładu pracy (na święta oczywiście można poszaleć z bardziej wykwintnymi składnikami). Podstawą są naleśniki - tym razem na słono. Oczywiście rozmiar roladki zależy od wielkości patelni. Przekąskę warto przygotować wcześniej - wymaga schłodzenia.

Do wykonania potrzebne są:
- naleśniki
- ser żółty
- szynka drobiowa, szynka wieprzowa (według gustu)
- papryka konserwowa,
- pasta śmietankowa, pasta paprykowa
- wykałaczki
- folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

1. Do ciasta naleśnikowego dodajemy przyprawy - wedle gustu i smaku. Ja dodałam suszony koperek i oregano. Warto eksperymentować z bardziej orientalnymi przyprawami np. curry (przy przygotowaniu naleśników - podzielić ciasto na 2 części - do jednej dodać np. oregano, bazylię, a do drugiej kurkumę i curry).
2. Po wystygnięciu naleśników smarujemy je wcześniej przygotowaną pastą - paprykową i śmietankową na zmianę. Układamy cienko pokrojone plastry szynki, żółtego sera, i np. czerwonej papryki i zawijamy.
3. Przygotowany naleśnik mocno zwijamy w folię aluminiową - na wzór cukierka i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

4. Przed podaniem odwijamy naleśniki z folii i kroimy ostrym nożem pod kątem. Otrzymane roladki nabijamy na wykałaczki i układamy ozdobnie na talerzu.

Tagi: , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Roladki z naleśnika”

  1. ania Says:

    supr próbowałam na moje imieniny i wszystkikm amakowało :-]:-]:-]

  2. ania Says:

    supr próbowałam na moje imieniny i wszystkikm Smakowało :-]:-]:-]

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress