Jajka z pieczarkami

Jajka tym razem bez majonezu

A raczej nie z pieczarkami, a z pastą z pieczarek. Ten rodzaj przyrządzania jajek jest nieco pracochłonny, jednak efekt i smak tej przekąski wynagradza wszelkie trudy. Dodatkowo propozycja jest tania - ponieważ możemy użyć pieczarek, które nie nadają się np. do zalewy. Dekorujemy wedle własnego pomysłu.

Do wykonania potrzebne są:
- pieczarki - kilka lub kilkanaście sztuk, w zależności od ilości spodziewanych gości
- jajka - minimum 5
- przyprawy do smaku
Do dekoracji:
- oliwki zielone i czarne
- papryka konserwowa
- ser żółty
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Pieczarki gotujemy w bulionie. Jajka gotujemy z dodatkiem soli (lepiej dają się obrać). Studzimy. Jajka przecinamy wzdłuż na połówki i delikatnie wyciągamy żółtka. Pieczarki i żółtka mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Zostawiamy do ostudzenia.
Przygotowane wcześniej połówki jajek napełniamy pastą - łyżeczką lub za pomocą odpowiedniej końcówki.
Dekorujemy według uznania - ja wykorzystałam oliwki, paprykę i żółty ser. Ozdabiamy natką pietruszki. Wykładamy na ozdobiony sałatą półmisek.

Tagi: , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress