Jeżyk z koreczków

 Jeżyk - przekąska z koreczków

Jeżyk – czyli koreczki -  podane w niebanalny sposób.
Koreczki to najlepsza przekąska, którą każda z nas zna i może wykonać w kilka minut. Dobór produktów tez jest zależny od naszego pomysłu, mody, lub od zasobności portfela.

Do wykonania potrzebne nam będą:
( wersja widoczna na zdjęciu )

  • pomarańcz, (może być jabłko, melon, a nawet ziemniak)
  • żółty ser
  • papryka konserwowa
  • ogórek konserwowy
  • kawałek kabanosa
  • oliwki zielone i czarne
  • ostry nożyk lub foremki do wycinania
  • wykałaczki

1. Pomarańcz myjemy i odkrawamy kawałek dolnej skóry – tak aby owoc stabilnie trzymał się na talerzu.


2. Ser żółty kroimy na plastry i  foremkami wycinamy odpowiedni wzór ( nie mając foremek wycinamy nożem kwadraty o wielkości 1×1cm.

3. Podobnie kroimy czerwoną paprykę i ogórek.


4. Oliwki odcedzamy, a kabanosa kroimy na cienkie plasterki.
5. Wszystkie produkty delikatnie nabijamy na wykałaczki. Kolejność nabijania zależy od Was, ilość nabijanych produktów również (ja staram się nie nabijać więcej niż cztery sztuki).
6. Gotowy koreczek delikatnie wbijamy w pomarańcza, starając się zachować równe odstępy, tak aby powstał tytułowy „jeżyk”.


7. Całość dekorujemy zieloną, czerwoną sałatą lub natką pietruszki.

W zależności od wielkości stołu i ilości gości możemy wykonać kilka mniejszych jeżyków (np. na mandarynkach, cytrynie) lub wielkie jeże – wbijając koreczki we wcześniej przygotowaną kapustę.

Tagi: , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress