Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka

Sałatka Kebab

Majonez jest pyszny i bardzo tuczący. Tym razem podam przepis oryginalny i moją modyfikację. Bo duży słoik majonezu i małe opakowanie śmietany to jednak za wiele. Jeszcze jedno to jest przepis na sałatkę warstwową, ja jednak mieszam ją po przyrządzeniu - przy okazji doprawiając do smaku.
Idealną ozdobą jest wcześniej pokazany krokodyl - w tym wypadku wąż.


Do przygotowania potrzebne są:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • przyprawa Kebab Gyros
  • wegeta mała
  • keczup mały łagodny
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • ogórki konserwowe duży słoik
  • majonez duży
  • śmietana mała

Modyfikacja:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1/2 kapusty pekińskiej - lub średnia cała
  • przyprawa Kebab Gyros
  • 2 łyżki ketchupu
  • puszka kukurydzy
  • 1,5 cebuli
  • kilka ogórków konserwowych
  • kilka łyżek majonezu
  • wegeta, przyprawy

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka najlepiej podsmażyć na patelni beztłuszczowej lub z niewielką ilością oleju obficie posypując przyprawą Kebab Gyros.
Kapustę pekińską można pokroić drobno i wymieszać z vegetą lub solą odsączając- Można też pokroić w grubsze plastry - jeśli lubicie chrupiące sałatki. Cebulę pokroić drobno i posolić. Ogórki konserwowe pokroić w średnią kostkę - zawsze można dorzucić kilka więcej. Kukurydzę odsączamy. Łączymy składniki dodając kilka łyżek majonezu i 2-3 łyżki ketchupu - ile kto lubi. Doprawiamy do smaku. Można też dodać kolorową paprykę lub pieczarki w zalewie (mały słoik). Dekorujemy sałatą.

Tagi: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress