Koreczki - Słoneczniki

Słoneczna przekąska

Koreczki nie muszą być nudne.  Bywa tak, że lodówka świeci pustkami, goście pukają do drzwi, a nasz pomysł i jego walory “wzrokowe” rekompensują inne braki.
Tym razem przedstawiam super łatwą i wymagającą naprawdę minimum składników wersję tej najsłynniejszej przekąski. Oczywiście poza kabanosem i ogórkiem można użyć dowolnych, ulubionych składników - podstawą do zrobienia “słonecznika” jest foremka “gwiazdka” i czarna oliwka.

Do wykonania potrzebne są:
- żółty ser
- czarne oliwki
- kabanos lub kiełbasa
- ogórek konserwowy
- wykałaczki
- foremka “gwiazdka”
- połówka jabłka
- ostry nożyk

Sposób przygotowania:

1.  Z plasterków żółtego sera za pomocą foremki wycinamy gwiazdki - składamy po 2 plasterki - aby utworzyły słonecznik. Polecam wybrać intensywny kolor żółtego sera, wówczas słoneczniki będą jeszcze bardziej efektowne.

2. Czarną oliwkę kroimy tak, by został nam fragment - bez dziurki czyli ok. 0,5cm.

3. Pozostałe składniki koreczków kroimy w słupki lub kostkę.

4.  Półprodukty nabijamy na wykałaczki - ogórek, kabanos, ser - ozdabiając wcześniej przygotowaną oliwką i wbijamy do jabłka. Całość dekorujemy sałatą.

Tagi: , , ,

One Response to “Koreczki - Słoneczniki”

  1. ktosia Says:

    Bardzo ładne

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress