Róża z ogórka

Dekoracja na mizerie

Oczywiście różyczką można dekorować wszystkie potrawy, półmiski, a nawet pojedyncze porcje. Najważniejsze, żeby ogórek był odpowiednio długi, nie zaszkodzi też kiedy jego skórka nie jest jednolitego koloru - ozdoby będą miały efekt “cieniowania”. Bardzo długo się trzyma, nie wymaga spryskiwania, a oryginalność i prostota wykonania z pewnością zaskoczą biesiadników.
Do wykonania potrzebne są:

  • ogórek
  • obieraczka

1. Ogórek myjemy i za pomocą obieraczki wykrawamy podłużne pasy (oczywiście pierwsze trzeba wyrzucić- są za cienkie)

2. Wycięte plastry mocno solimy i pozostawiamy na kilka chwil - żeby zmiękły.

3. Zaczynamy od środka różyczki - krótki i cienki fragment ogórka mocno rolujemy, po czym gotowy - delikatnie obtaczamy grubszym paskiem - obkręcając go w dowolny sposób.

4. Końcówkę płata ogórka mocno ściskamy i gotową różyczkę odkładamy na półmisek.

Tagi: , , , , , ,

One Response to “Róża z ogórka”

  1. canadian mail order pharmacy Says:

    Great work, webmaster, nice

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress