Kwiat z ogórka

Soczysta dekoracja

Ze względu na rozpoczynający się właśnie “sezon ogórkowy” przedstawiam świetną dekorację nie tylko półmisków ale i pojedynczych porcji. Jej wykonanie może wydawać się trudne - jednak efekt wart jest zachodu. Najważniejszy jest ostry i cienki nożyk, którym można precyzyjnie i szybko odkroić miąższ od skórki. Do podzielenia ogórka na 6 jednakowych części możemy użyć krajarki do jajek.

Do wykonania potrzebne są:

  • ogórek
  • marchewka
  • ostry nożyk
  • rurka do napojów

1. Odkrawamy końcówkę ogórka i dzielimy ją na 6 równych części (pomocna jest krajarka do jajek).
2. Nożem robimy delikatne nacięcia od góry do dołu - zostawiając ok. 1 cm od dołu.

3. Poszczególne części obrysowujemy delikatnie nożem - tworząc kielich kwiatka.
4. Ostrym i cienkim nożykiem wycinamy powstałe części.

5. Z powstałej ozdoby wąskim nożem odkrawamy od skórki miąższ i ostrożnie go odsuwamy - uważając by nie poprzecinać działek kwiatu.

6. Ze środka kwiatuszka delikatnie wydłubujemy okrągły rowek (jeśli nie mamy specjalnego noża - można to wykonać rurką do napojów) i wkładamy do niego kulkę wycięta w oliwce, marchewce lub np. zielony groszek.

7. Można ozdobić zieloną sałatą, lub wykonać ciekawą kompozycję z np. rzodkiewką.

Tagi: , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress