Zawijany wachlarz z ogórka


Druga propozycja na wachlarz z ogórka. Tym razem łatwiejsza, bo nie musimy robić idealnych nacięć skórki, jednak tym razem ozdoba wymaga precyzji przy zawijaniu, trzeba uważać, żeby fragmenty ogórka nie pękały. Nadaje się zarówno do dekoracji półmisków jak i do dekoracji pojedynczych porcji.

Do wykonania potrzebne są:

  • ogórek
  • ostry nożyk

1. Ogórek myjemy, przecinamy na dwie równe połowy i wycinamy fragment ok. 4 cm. Powstałą część nacinamy z jednej strony jak na zdjęciu.

2. Ostrym nożykiem wykonujemy równe nacięcia w odstępie ok 3-4 mm.

3. Po wykonaniu 7dmiu nacięć resztę ogórka odkrawamy. Z powstałych nacięć wykonujemy wachlarz - na przemian zawijając płaty ogórka.

Oczywiście można zrobić większe wachlarze - ilość nacięć dowolna. Dekorujemy sałatą strzępiastą - najlepiej czerwoną.

Tagi: , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress