Motylki


Dekoracja z białej rzodkwi.
Motylki robi się błyskawicznie - wystarczy foremka w kształcie motyla. Najważniejsze, czyli koloryzacja zależy jedynie od posiadanych barwników spożywczych. Na żółto barwi kurkuma, a idealny róż osiągniemy, pocierając wycięte skrzydła czerwonym burakiem. Nadaje się do dekoracji stołu, półmisków oraz porcji - należy po prostu wbić wykałaczkę w przygotowaną potrawę.

Do wykonania potrzebne są:

  • biała rzodkiew
  • barwniki
  • foremka w kształcie motylka
  • ostry nożyk
  • wykałaczki
  • jabłko, mandarynka

Sposób wykonania:

1. Białą rzodkiew kroimy na plastry o grubości ok 0,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy skrzydełka.

2. Gotowe skrzydełka zanurzamy we wcześniej przygotowanym barwniku.

3. Odsączamy na ręczniku papierowym i nabijamy pod kątem na wykałaczkę.

4. Gotową ozdobę wbijamy np. do połówki jabłka, mandarynki lub bezpośrednio w potrawę.

Tagi: , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress