Muchomorki z pomidora

Grzybki - muchomorki z pomidora i jajka

Jedna z najstarszych i najbardziej sprawdzonych dekoracji imieninowego stołu. Bardzo łatwa do wykonania, a w czasach, gdy sklepy oferują pomidorki koktajlowe można zrobić: z czerwonych mini-muchomorki, a z żółtych np. podgrzybki.
Kropeczki można wykonać majonezem lub gęstą śmietaną.

Do wykonania potrzebne są:

  • pomidory
  • jajko
  • majonez
  • ostry nożyk
  • rurka lub wykałaczka

Sposób wykonania:
1. Pomidora myjemy i przecinamy na pół - uzyskując kapelusik muchomorka.

2. Jajko gotujemy na twardo. Obcinamy dół - żeby stabilnie stał i górę - żeby można było położyć kapelusz.

3. Za pomocą rurki, wykałaczki lub widelca robimy na kapeluszu kropeczki z majonezu. Można ozdobić zieloną sałatą.

Tagi: , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress