Palma z marchewki i papryki


Dekoracja egzotyczna

Palma idealnie nadaje się do dekoracji każdej “majonezowej” sałatki - po wbiciu w “masę” palma będzie się stabilnie trzymać. Dekorację można również wykorzystać do ozdobienia półmisków i talerzy - należy jednak pamiętać o wybraniu “grubego” pnia, z którego będziemy wykonywać naszą palmę. Nacinanie marchewki uzależnione jest tylko od wolnego czasu i pomysłowości.

1. Marchewkę myjemy i obieramy. Ostrym nożykiem wykonujemy nacięcia wedle uznania (my robiliśmy co 0,5cm, nic się jednak nie stanie gdy odstępy pomiędzy nacięciami będą większe). Pod skosem nożykiem ścinamy dolną część pierścienia (ze ścięciami można eksperymentować). Można zrobić tylko kilka karbów - palma też będzie efektowna.

2. Z zielonej papryki wycinamy środek i pozbywamy się nasion.

3. Do marchewkowego “pnia” wbijamy wykałaczkę i łączymy z papryką.

4. Palma idealnie nadaje się do dekoracji sałatek, wystarczy tylko wsadzić ją do miski z gotową sałatką.

Tagi: , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress