Sałatka z kurczakiem i ananasem


Słonecznik na talerzu
Ta sałatka jest dosyć słodka, dlatego też rodzynki i brzoskwinie z dekoracji nie zepsują smaku. Najważniejsze jest jej podanie - zamiast brzoskwiń można użyć cząstek mandarynek lub pomarańczy, a zamiast rodzynek ciemnego winogrona. Idealna na specjalne okazje np. urodziny lub komunię.

Składniki:

* 2 piersi z kurczaka
* puszka kukurydzy konserwowej
* puszka ananasa
* majonez
* sól, pieprz do smaku

Piersi kurczaka gotujemy w bulionie, aż do miękkości, po czym kroimy je na grubą kostkę. Ananasa odsączamy i również kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę i majonez. Doprawiamy do smaku, delikatnie mieszamy.
Gotową sałatkę układamy na dużym talerzu - tworząc kopczyk. Niewielką ilość majonezu rozprowadzamy po “kopczyku” łyżką (przy okazji wyrównujemy). Wcześniej sparzone rodzynki (garść rodzynek zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 0,5 godziny) układamy na kopczyku, starając się aby białych miejsc było jak najmniej. Brzoskwinie kroimy na cząsteczki i układamy wokół kopczyka. Dekorujemy zieloną sałatą lub w sezonie liśćmi słonecznika.

Tagi: , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress