Jajka z kolorową pastą


Przekąska tania i bardzo dekoracyjna. W mojej propozycji wykorzystałam składniki na trzy kolory past: żółtą (z żółtek, chrzanu i curry), czerwoną (z żółtek, ketchupu i czerwonej papryki) i zieloną (z żółtek i zmiksowanego groszku konserwowego). Dekorujemy za pomocą szprycy do ozdabiania tortów, lub łyżeczką - tworząc kopczyki.

Do wykonania potrzebne są:

Pasta żółta
jajka
1 łyżka chrzanu
1 łyżka majonezu
szczypta curry
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
3 jajka gotujemy na twardo. Po obraniu przecinamy je wzdłuż na równe połówki. Z jajek delikatnie wyciągamy żółtka, które wkładamy do miseczki. Dodajemy chrzan i majonez i wszystko rozgniatamy widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy (przy większej ilości jajek żółtka można zetrzeć na tarce). Dodajemy szczyptę curry, sól i pieprz do smaku. Gotową masą dekorujemy jajka.


Pasta czerwona
jajka
1 łyżka chrzanu
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
szczypta czerwonej, słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Postępujemy dokładnie tak samo jak w przepisie na pastę żółtą. Do roztartych żółtek dodajemy łyżkę ketchupu i szczyptę słodkiej, czerwonej papryki.

Pasta zielona
jajka
1 łyżka chrzanu
1 łyżka majonezu
pół szklanki groszku konserwowego
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Groszek konserwowy miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy łyżeczkę majonezu. Doprawiamy do smaku.

Przygotowane jajka możemy dodatkowo udekorować za pomocą szczypiorku, oliwek, natki pietruszki. Całość wykładamy na półmisek udekorowany sałatą.

Tagi: , , ,

One Response to “Jajka z kolorową pastą”

  1. monixa Says:

    za bardzo naćkane

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress