Wiosenna galaretka - Babka


Kolorowa galaretka z szynką
Przekąska ta pięknie prezentuje się na stole. Dobór składników do wykonania tej potrawy zależy od zasobów lodówki i naszego gustu. Nie powinno jednak zabraknąć jajek, groszku i kukurydzy konserwowej, które tworzą rewelacyjne połączenie kolorystyczne.
Polecam nie tylko na Wielkanoc.

Do wykonania potrzebne są:

  • 0,75l bulionu (może być z kostki)
  • żelatyna
  • przepiórcze jajka
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • marchewka
  • kolorowa papryka konserwowa
  • szynka (drobiowa)
  • pieczarki
  • natka pietruszki
  • foremka do pieczenia babki

Sposób wykonania

1. Bulion gotujemy według przepisu podanego na kostkach i dodajemy żelatynę (ok. 3 łyżeczek na 0,5 litra wody) mieszamy, aż do jej całkowitego rozpuszczenia (nie gotować!). Zostawiamy na ciepłej kuchence.

2. Foremkę myjemy w zimnej wodzie (ułatwi wyłożenie gotowej potrawy). Na dnie układamy połówki, lub ćwiartki ugotowanych przepiórczych jajek, posypujemy zielonym groszkiem i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.

3. Zalewamy jajka i groszek wcześniej przygotowanym bulionem z żelatyną i wkładamy do lodówki aby szybciej stężało.
4. Kolejną warstwę tworzymy np. z kukurydzy, marchewki, pokrojonej w paseczki papryki konserwowej, pieczarek, oraz pokrojonej w kosteczkę szynki, które kolejno zalewamy bulionem.

5. Najładniej galaretka prezentuje się, kiedy ma minimum 3 warstwy. Do ostatniego zalania możemy dodać natkę pietruszki, koperek, sałatę, czy też pokrojoną w plasterki cytrynę - wszystko zależy od naszej inwencji.
6. Po stężeniu - delikatnie “objeżdżamy” długim i cienkim nożem zagięcia foremki, można też na chwilę wstawić foremkę do gorącej wody. Przykładając talerz odwracamy formę i potrawa jest już gotowa do podania.

Tagi: , , ,

One Response to “Wiosenna galaretka - Babka”

  1. Ozdabianie potraw » Blog Archive » Dekoracje wypieków na Wielkanoc Says:

    […] Babka z galaretki […]

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress