Baranki z kalafiora


Kolejna propozycja do udekorowania świątecznego stołu. Wielkanocne baranki można wykonać na kilka sposobów. Podstawą jest oczywiście kalafior, który musi być świeży i czarna oliwka. Oczy wykonujemy dokładnie tak jak w przepisie na biedronki, można jednak je zrobić majonezem lub twarożkiem - będzie szybciej.

Do wykonania potrzebne są:

kalafior
czarna oliwka
białko jajka
wykałaczki
rurka do napojów
ostry nożyk

Sposób przygotowania

1. Różyczki kalafiora delikatnie odcinamy. Wybieramy takie o średniej wielkości i odcinamy głąb przy samej różyczce - żeby ozdoba stabilnie się trzymała.

2. Do kalafiora wbijamy wykałaczkę - w miejsce szyi.

3. Na wykałaczce umieszczamy głowę - czarną oliwkę.

4. Możemy też ozdobić naszego baranka różkami. Mniejsze części kalafiora na kawałku wykałaczki przymocowujemy do oliwki.

Oczy baranka robimy rurką (przepis na biedronki) lub majonezem. Całość dekorujemy świątecznie.

Tagi: , , ,

4 Responses to “Baranki z kalafiora”

  1. DJ-Baca Says:

    Pikne te łowiecki, tak pikne jak na moi hali :)
    RADOSNYCH ŚWIĄT ZYCE :)
    HEJ

  2. łucjaa_tucja Says:

    Jakie cudowne te owieczki:) a takie łatwe wykonanie,masz świetne pomysły. Bardzo podoba mi sie strona oby tak dalej :)
    pozdrawiam

  3. Ozdabianie potraw » Blog Archive » Dekoracje wypieków na Wielkanoc Says:

    […] Baranki z kalafiora […]

  4. Filippa Says:

    Wonderfull…

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress