Kurczak z owoców


Do dekoracji wielkanocnego stołu bardzo łatwo wykonać świątecznego kurczaka z grejpfruta i cytryny. Do zrobienia kurczaka poza grejpfrutem możemy wykorzystać cytryny o różnych wielkościach. Zamiast wycinać ogonek, możemy przyozdobić go piórkami (tak samo w przypadku skrzydełek).

Do wykonania potrzebne są:
grejpfrut
cytryna
marchewka
2 kulki pieprzu
wykałaczka
ostry nożyk

Sposób przygotowania:
1. Grejpfruta nacinamy aby twardo się trzymał podłoża. Po obu stronach wycinamy w grejpfrucie skrzydełka.

2. Z marchewki wycinamy nóżki, można je przymocować za pomocą wykałaczek.

3. Głowę z cytryny przymocowujemy do reszty ciała kurczaka za pomocą wykałaczki.

4. Z tyłu grejpfruta wycinamy ogonek.

5. W cytrynie nacinamy dwa otwory, w które wkładamy wcześniej wycięte z marchewki trójkąciki (dziób kurczaka).

Oczy wykonujemy z kulek ziela angielskiego lub czarnego pieprzu.
Całość można udekorować zieloną sałatą.

Tagi: , , ,

One Response to “Kurczak z owoców”

  1. Ozdabianie potraw » Blog Archive » Dekoracje wypieków na Wielkanoc Says:

    […] Kurczak z owoców […]

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress