Bałwanek z jajka

Bałwanek

Dekoracja z jajka.

Bałwanek będzie bardziej dekoracyjny, gdy zamiast pomidorka użyjemy przepiórczego jajka (lub jajek o różnych wielkościach). Guziki i oczy wykonujemy rurką do napojów (dokładna instrukcja znajduje się np. w przepisie na biedronki). Ozdoba ta jest bardzo łatwa do wykonania (zamiast wykrawać guziki z oliwek możemy użyć np. ziarenek czarnego pieprzu).
Bałwanek może być dekoracją  sałatki, którą podajemy w oczekiwaniu na zimę.

Do wykonania potrzebne są:

  • jajko
  • pomidorek koktajlowy
  • 2 czarne oliwki
  • kawałek czerwonej papryki lub marchewki
  • pietruszka, koperek
  • wykałaczka
  • rurka do napojów

1. Ugotowane na twardo jajko nacinamy, tak aby nasza dekoracja stabilnie trzymała się na półmisku.

2. Za pomocą rurki do napojów wykrawamy w czarnej oliwce 3 - 4 kropki - guziki. Tą samą rurką wycinamy miejsce na guziki w środku jajka.

3. W pomidorku koktajlowym robimy dziurki na oczy i nos i nabijamy go na wykałaczkę.

4. Za pomocą wykałaczki łączymy tułów bałwanka z głową.

5. Z czerwonej papryki wykrawamy nos bałwanka. Ozdabiamy go również miotełką ( z części pietruszki lub koperku)

6. Gotowego bałwanka możemy dodatkowo ozdobić czapeczką.

Tagi: , ,

3 Responses to “Bałwanek z jajka”

  1. Johny5 Says:

    zajebczasta wersja snowmana :)

  2. ikkiz Says:

    głowa mogła by być z przepiórczego jajka - wtedy była by biała, nie pomarańczowa.

  3. admin Says:

    Bałwanek będzie bardziej dekoracyjny, gdy zamiast pomidorka użyjemy przepiórczego jajka (lub jajek o różnych wielkościach)(…)
    Otóż napisałam to na wstępie :) Niestety nie zawsze w domu pod ręką mam przepiórcze jajka :) też nad tym ubolewam. Pozdrawiam serdecznie

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress