Kokarda z pora

Kokarda z pora

Stopień trudności wykonania ozdoby

Trudność wykonania tej dekoracji polega przede wszystkim na dokładnym zakładaniu pasków pora w ten sposób aby utworzyły dekoracyjną „kokardkę”. Duże znaczenie ma też jakość wykorzystanego przez nas warzywa. Zielony, twardy por dostępny w każdym sklepie nie jest giętki, a wykonana z niego ozdoba nie jest tak atrakcyjna jak ta, którą wykonałam z pora „sałatkowego”.

Do wykonania ozdoby potrzebne są:

  • por, (por „sałatkowy”)
  • ostry nożyk

1. Pora myjemy i odkrawamy ok. 25 – 30 cm. Koniec lekko wyrównujemy.

2. Przekrawamy pora wzdłuż na cztery równe części.


3. Powstałe wstążki wyginamy i zakładamy zaczynając od dolnej warstwy. Górną część przycinamy, lub w przypadku pora sałatkowego – pozostawiamy (kombinacje dowolne).


4. Ze względu na gabaryty i „wywrotność” dekoracji polecam postawić gotową ozdobę w półmisku z sałatką.

Tagi: , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress