Sałatka Leśna Polana

 

Zwana również Leśnym runem.

To było moje pierwsze podejście do przygotowania tej przekąski.
Jeszcze w tym miesiącu mam zamiar wykonać odrobinę zmodyfikowaną odsłonę.
Proporcje to 3 x wszytko.
Lub prawie wszystko ;)

Do wykonania potrzebne są:
- słoik pieczarek w zalewie
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 gotowane marchewki
- 3 gotowane ziemniaki
- 3 ogórki konserwowe (chyba, że macie wybitnie małe to wówczas 6)
- 30 dkg piersi z kurczaka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- puszka kukurydzy
- zielenina do przyozdobienia
- sól i pieprz do smaku
- + łyżka oleju do smażenia i papryka słodka i przyprawa gyros.
- folia spożywcza.

Sposób przygotowania.
1. Pieczarki i kukurydzę odsączamy z zalewy.
2. Pierś z kurczaka kroimy na średnią kostkę i delikatnie podsmażamy na patelni z odrobiną papryki i łyżeczką przyprawy do “gyrosa”.
3. Ugotowane ziemniaki, marchewkę, jajka i ogórki konserwowe kroimy jak do sałatki jarzynowej - wszystko odkładamy w osobne miseczki.
4. Majonez mieszamy ze śmietaną.
5. Pęczki koperku, pietruszki, czy szczypiorku kroimy na drobno.

6. Wyciągamy małą tortownicę, którą wykładamy folią spożywczą.
Na samym spodzie układamy pieczarki - kapeluszami do dołu. Posypujemy obficie koperkiem i pietruszką (resztę chowamy do pudełeczka - jeśli chcemy obtoczyć również boki sałatki)

7. Na warstwie dodajemy gotowaną marchewkę. Dodajemy łyżkę majonezu ze śmietaną i delikatnie rozsmarowujemy.
8. Dodajemy mięso z kurczaka i ogórki. Szczypta soli i pieprzu i ponownie delikatna warstwa majonezu.
9. Wysypujemy kolejną warstwę -  kukurydzę i jajka, którą smarujemy wcześniej przygotowaną mieszanką “majonezowo -  śmietanową” i ponownie delikatnie solimy i pieprzymy.
10. Na sam koniec układamy ugotowane ziemniaki. Całość ponownie przyprawiamy i smarujemy resztą majonezu.
Nie przejmujcie się jeśli podczas niektórych warstw będziecie musieli zużyć odrobinę więcej “kremu”. Z podanych proporcji powinno wystarczyć :)

Sałatkę odkładamy na noc do lodówki. Przed przyjściem gości wyciągamy, przekręcamy i przekładamy na talerz delikatnie otwierając tortownicę. Pamiętajcie, aby pieczarki były na górze!
Brzegi posypujemy resztą zieleniny.

Tagi: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress