Jajka barwione burakiem

Nietypowy kolor jajek na twardo bardzo łatwo można zrobić przy użyciu naturalnego soku z buraków.
Farsz to ucierane żółtka z chrzanem - łatwa i bardzo efektowna przekąska.

Do wykonania potrzebne są:
- 6 jajek
- 2 buraki
- chrzan tarty
- sól i pieprz

Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
Delikatnie (najlepiej za pomocą łyżeczki) wyciągamy żółtka.
Obieramy dwa buraki i kroimy w plastry. Gotujemy ze szklanką wody. Do wrzącego wywaru wkładamy białka jajek. Odczekujemy 2-3 minuty i wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar barwnika.

Żółtka ucieramy dokładnie na miazgę. Dodajemy łyżkę chrzanu i doprawiamy do smaku. Faszerujemy jajka.

Tagi: , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress