Wigilijne pierniczki

Święta tuż, tuż… Czas na świąteczne wypieki. Tradycyjnym, świątecznym ciastem jest piernik, a w szczególności małe, kolorowe pierniczki, które możemy powiesić na choince. Kolorowymi pierniczkami możemy również obdarować naszych wigilijnych gości. Pierniczki sprawdzają się również jako prezenty dla znajomych (zapakowane w świąteczne pudełka). Podstawą dekoracji pierników jest lukier, który można pofarbować barwnikami spożywczym - dostępnymi w sklepach, kolorowe posypki, czekoladowe wiórki, dekoracyjne perełki itp.

Przepis na ciasto:

Składniki
1 kg mąki
1/2 kg miodu
1/4 litra oleju
4 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
2 łyżki sody oczyszczonej
25 dag cukru
przyprawa do piernika

Sposób przygotowania
Miód, kakao, cukier, masło oraz przyprawę do piernika włożyć do garnka i zagotować, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wyciskać foremkami pierniki.

Po upieczeniu bierzemy się za dekoracje.

Równie dobrze nadają się ciasteczka cynamonowe. Pamiętajmy, że pierniczki pieczemy przed świętami - piernik z czasem mięknie.

Tagi: , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress