Diabelskie jajka nie tylko na Wielkanoc

 

Aromatyczna przekąska z jajkami
Najważniejszym punktem potrawy jest dobór przypraw, w których obtaczamy część jajka. Można użyć ostrej papryki, curry, czy przyprawy gyros.
Oczywiście, jeśli nie przepadacie za ostrymi potrawami możecie użyć słodkiej papryki, czy innych ziół.

Do wykonania potrzebne są:
- ugotowane jajka
- przyprawy: ostra papryka, curry, przyprawa do gyrosa
- ogórek konserwowy
- zielona pietruszka
Do farszu:
- żółtka jajek
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka musztardy
- przyprawy: sól, pieprz

1. Jajka gotujemy na twardo z solą (aby łatwiej się obierały).
Przekrawamy na pół i wyciągamy żółtko. W osobnej miseczce żółtka za pomocą widelca łączymy z jogurtem, musztardą i przyprawami na gładki krem. Nakładamy do szprycy.

2.Wysypujemy na talerz 2 łyżki przyprawy - np. czerwonej ostrej papryki. Białko jajka smarujemy delikatnie musztardą i delikatnie układamy w papryce. Obtaczamy i odkładamy na ozdobny talerz.


3. Ze szprycy wyciskamy dekoracyjnie na jajka farsz. Ozdabiamy zieloną pietruszką i ogórkiem konserwowym.
Dekorujemy sałatą.

Tagi: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress