Szynka w galarecie

 

Kolorowa przekąska z chrzanem
Trudność wykonania:

Chrzan, szynka i galaretka bardzo pasują na wielkanocny stół. Ale smak sprawdza się podczas wszelkich przyjęć.

Do wykonania potrzebne są:
- plastry szynki konserwowej
- jajko na twardo
- chrzan tarty
- bulion
- żelatyna
Do dekoracji:
- marchewka, groszek, kukurydza konserwowa, papryka, jajka, zielona pietruszka.

Sposób przygotowania:
1. Jajko gotujemy na twardo i ścieramy na tarce. Dodajemy łyżkę chrzanu i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Rozkładamy plastry szynki  i smarujemy je wcześniej przygotowaną pastą. Zwijamy w rulony.
3. Rosół lub bulion odcedzamy i dodajemy żelatynę (według przepisu na opakowaniu). Czekamy aż ostygnie.
4. W dekoracyjnym półmisku układamy rulony szynki i dekorujemy według uznania.
5. Zalewamy przestudzoną galaretą.

Tagi: , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress