Galaretki Serca z kurczakiem

 

Miłosny pomysł na galaretki
Trudność wykonania:

Typowe galaretki z gotowanego kurczaka podane w niecodzienny sposób. Do uzyskania odpowiedniego kształtu użyłam foremek do babeczek.

Do wykonania potrzebne są:

- 2 nogi z kurczaka
- żelatyna
- groszek konserwowy
- gotowana marchewka
- kukurydza konserwowa
- zielona sałata do dekoracji

Sposób przygotowania:
Nogi z kurczaka gotujemy jak na rosół, dodajemy marchewkę, pietruszkę i połowę cebuli. Doprawiamy, solimy. Po ugotowaniu odkładamy mięso do wystygnięcia.
Wywar przelewamy przez drobne sitko, podgrzewamy i dodajemy żelatyny (wg wskazówek na opakowaniu).

W umytych foremkach układamy groszek, kukurydzę, marchewkę - według uznania.
Obieramy mięso (pozbywając się wszelkich kości i chrząstek) i kroimy je na grubą kostkę.
Dokładamy do foremek - lekko uciskając.
Zalewamy wystudzoną galaretką (uważać, aby zbytnio nie zgęstniała).

Dekorujemy sałatą i pietruszką.

Tagi: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress