Jogurtowe babeczki - kwiatki i rabatki

 

Słodki deser dla małych księżniczek

Możemy upiec dowolne babeczki - cytrynowe, czekoladowe, czy waniliowe. Ja postawiłam na jogurtowe, chociaż w kolejnym wydaniu z pewnością po upieczeniu napełnię je lekko kwaśnymi powidłami - aby przełamać słodycz masy cukrowej.
Masa cukrowa, zwana również lukrem plastycznym idealnie nadaje się do formowania, wycinania i obkładania gotowych wypieków. Niestety nie ma wielu walorów smakowych - to w zasadzie sam cukier puder.
Lukier plastyczny można kupić lub wykonać go własnoręcznie.

Przepis na wykonanie lukru plastycznego możecie znaleźć na youtube. Pamiętajcie jednak, że do jego przygotowania będą Wam potrzebne takie składniki jak glukoza, gliceryna, czy Planta (biały tłuszcz roślinny). Dodatkowo urabianie trwa bardzo długo - u mnie około godziny do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (posiadając specjalistycznego robota kuchennego czas można zdecydowanie skrócić).
Kolor różowy zakupiłam (ok 5zł za paczuszkę 250g).  Dał się łatwo rozwałkować i był dobry w smaku.
Jeśli nadal będę robić masę cukrową podam sprawdzony i przetestowany przepis.

Babeczki jogurtowe
Do wykonania potrzebne są

Produkty suche:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół tabliczki gorzkiej czekolady - siekamy

Produkty mokre
120 g margaryny - rozpuszczamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Uważać aby się nie zagotowała!
2 całe jajka
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego - 400g
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego)

Margarynę topimy na delikatnym ogniu i czekamy aż ostygnie. W międzyczasie siekamy ciemną czekoladę (nożem na wiórki).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
W drugiej misce łączymy jajka z ekstraktem i jogurtem. Ubijamy delikatnie na gładką masę. Dodajemy ostudzoną margarynę i ponownie mieszamy.

Do przygotowanej masy płynnej wsypujemy suchą zawartość miski i dodajemy posiekaną czekoladę.
Delikatnie mieszamy - tylko po to aby zahartować mąkę.
Do przygotowanej formy muffinkowej wkładamy kokilki papierowe i przekładamy masę do 7/8 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 180 st. (wcześniej rozgrzewając piekarnik) ok 20 minut.

Babeczki są delikatne i lekko wilgotne. W lodówce śmiało mogą wytrzymać kilka dni.
Tak jak pisałam wcześniej po upieczeniu można za pomocą szprycy nałożyć do nich kwaskowatego dżemu.

Wykonanie ozdób

Z masy cukrowej w trzech kolorach odkrawamy potrzebną ilość, którą bardzo cieniutko wałkujemy. Z gotowych placków za pomocą szklanki - literatki, lub kieliszka (w zależności od wielkości muffinek) wykrawamy koła.


Z resztek specjalistycznymi dekorami do masy cukrowej tłoczymy kwiatki.

Kółka delikatnie ozdabiamy - krojąc w kratkę. Na gotowych babeczkach za pomocą lukru kleimy gotowe kwiatuszki.

Tagi: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress