Jajka sowy

sowy z jajekPrzekąska z jajek na wesoło
Trudność wykonania:

Banalna w wykonaniu i bardzo efektowna przekąska. Z racji tego, że miałam mało czasu nie zdążyłam zrobić faszerowanych jajek, jednak sowy na zwykłych, ugotowanych połówkach również prezentowały się bardzo dobrze.
Skrzydła można zrobić z wyciętej szynki lub sera - cokolwiek macie w lodówce. Najważniejsze są czarne oliwki.

Do wykonania potrzebne są:
- ugotowane jajka
- liście szpinaku “baby”
- papryka konserwowa
- czarne oliwki
- ostry nożyk
- kilka kropek majonezu (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy z solą (ułatwia obieranie), przekrawamy na pół i dekorujemy.
Na początek każdy listek szpinaku przecinamy na pół i układamy na jajku. Później z czarnych oliwek wycinamy oczy (z jednej oliwki wytniemy około 3 sztuk). Dekorujemy trójkątem z czerwonej papryki - dziób sowy.
Można również w oliwkach umieścić kroplę majonezu (oczy będą bardziej wyłupiaste).

Tagi: , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress