Pierniki świąteczne - jak dekorować

Zostało mi sporo pierników, dlatego w każdej wolnej chwili uczę się je dekorować.
Tym razem postawiłam na trzy kolory lukru - biały, czerwony i odrobina czarnego (na oczy, nosy i kropki). Wystarczy 1,5 szklanki cukru pudru i jedno białko + kolorowe barwniki.

Przepis na pierniki podałam wcześniej - ale mogę go powtórzyć.

Do wykonania potrzebne są:
0,5 kg mąki
1/4 kostki masła
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
2 jajka
przyprawa do pierników - ja dałam 2 duże łyżki.

Lukier to jedno białko z jajka, które ubijam z przesianym cukrem pudrem.
Do dwóch, osobnych miseczek dokładam szczyptę barwnika spożywczego (czerwony i czarny, z tym, że do czarnego potrzeba nam dosłownie łyżkę lukru).
Musimy pamiętać, że tym razem potrzeba nam dwóch różnych konsystencji - rzadka służy do posmarowania pierników, a gęsta do rysownia na ciasteczkach.
Konsystencję zmieniamy dosypując kilka łyżek cukru pudru.

Wymyślamy sobie motyw i za pomocą szprycy lub wykałaczki rysujemy kropki, kreski, czapeczki i szaliki.

Nadal będę się uczyć dekorowania. To nie jest proste ;)
Ale mam nadzieję, że moje pomysły odrobinę Wam pomogą :)

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress