Pierniczki na choinkę

 

Pierniki powinno piec się odpowiednio wcześniej, aby zdążyły zmięknąć.

Jeśli chcecie ciasteczka o podobnym smaku, delikatne i miękkie - upieczcie te z cynamonem (przepis poniżej).
Do dekoracji wykorzystałam lukier w dwóch kolorach - białym i czerwonym
To nie koniec moich tegorocznych wypieków i nauki dekorowania. Już niebawem kolejne słodkości.

Do wykonania potrzebne są:
0,5 kg mąki
1/4 kostki masła
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
2 jajka
przyprawa do pierników - ja dałam 2 duże łyżki

Miód i cukier rozpuszczamy na delikatnym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy masło i mieszamy.
Kiedy masa się ostudzi dodajemy jajka i przesiane: mąkę, sodę i przyprawę do pierników.
Ugniatamy do odpowiedniej konsystencji, wałkujemy i wycinamy pierniczki.

Dekorujemy podobnie jak w przypadku ciasteczek z cynamonem.

Jeśli chcemy wieszać pierniki na choince za pomocą rurki do napojów wycinamy dziurki.

Tagi: , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress