Cynamonowe ciasteczka (na choinkę)

Piernikowe dekoracje

Szybkie i łatwe w wykonaniu.
Nie muszą mięknąć, kruche i gotowe do jedzenia po upieczeniu.
Można je lukrować i podobnie jak pierniki wieszać na choince.

Do wykonania potrzebne są:
100g masła
1 i 1/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 jajko
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Cukier ucieramy z masłem i jajkiem na gładką masę.
Dodajemy przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Zagniatamy ciasto (jeśli potrzeba dodajemy łyżkę mąki).
Wkładamy do lodówki na około 40 minut.
Wałkujemy na wysokość 3-5 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniczki.


Dekorujemy lukrem.

PS. Rozpoczynam swoją przygodę z dekorowaniem pierników. Postępy umieszczę na stronie :)

Tagi: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress