Oponki z kolorowym lukrem

 

Karnawałowe przysmaki dla dziewczynek i nie tylko
Trudność wykonania:
Zwykłe oponki, w niezwykłym stylu. Z uwagi na dobór kolorów polecam je na przyjęcia dla “małych księżniczek”. Zaopatrzcie się wcześniej w barwniki spożywcze i kolorowe posypki - wzmacniają efekt.
Przepis na serowe przysmaki poniżej.



Do wykonania potrzebne są:

Oponki serowe:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 kg mielonego sera białego (pół opakowania “wiaderka”) do kupienia w każdej Biedronce
- 1 jajko i dwa żółtka (białko zostawiamy do przygotowania lukru)
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
opcjonalnie - 1 łyżka spirytusu (ja nie dodawałam, ze względu na to, że oponki miały jeść dzieci)
- 3 szklanki oleju do smażenia

Lukier:
- Pozostałe przy produkcji oponek 2 białka rozbijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier puder (obserwujemy konsystencję podczas ubijania - jeśli jest rzadka można dołożyć kilka łyżek cukru pudru).
Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Rozdzielamy na 4 miseczki i do każdej z nich wsypujemy barwnik spożywczy - w moim przypadku fioletowy, różowy i błękitny. Do ostatniej miseczki nie wsypujemy niczego - biały kolor również może się przydać ;)

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę i łączymy ją z innymi składnikami. Oddzielamy białka od żółtek (białka zostawiamy do lukru).
Po wyrobieniu ciasta za pomocą foremek do pierników wycinamy kwiatuszki na ok. 2-3 cm (dziurka w środku powstanie, jeśli użyjemy małego kieliszka). Odstawiamy na talerz posypany mąką.

2. Do wysokiego garnka wlewamy trzy szklanki oleju i stawiamy na mocny ogień. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy oponki na złoty kolor - Uwaga! Kilkakrotnie zwiększą objętość.

3. Gotowe kwiatuszki odkładamy na ręczniki papierowe aby się odsączyły i wystygły.

4. W międzyczasie robimy lukier (przepis powyżej) , do którego dodajemy barwniki spożywczej w wybranych kolorach.
Zimne oponki maczamy w lukrze i posypujemy kolorowymi posypkami.
Odkładamy do zastygnięcia.

5. Układamy oponki w “stosik” i podajemy na przyjęciu.

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress