Zegar z jajem

 

Przekąska na sylwestra i nie tylko
Trudność wykonania:

Po raz kolejny dobrze znane i sprawdzone na każdym przyjęciu - faszerowane jajka!
Podczas wykonywania tego specyficznego “zegara” najwięcej czasu poświęcicie wycinając z czarnej oliwki podłużne paski, z których musicie ułożyć cyfry. Ale efekt wart jest poświęconego czasu!

Do wykonania potrzebne są:
- 6 jajek (ugotujcie 7, podczas obierania mogą Was spotkać niemiłe niespodzianki)
- 2 łyżki chrzanu
- czarne oliwki
- sól, pieprz do smaku
- ostry nożyk

Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu przecinamy je wzdłuż na pół, wyciągamy żółtko, które w osobnej misce wraz z chrzanem, solą i pieprzem rozdrabniamy na gładką masę.
2. Za pomocą łyżeczki do herbaty nakładamy masę do jajka.
3. Czarne oliwki przekrawamy na pół i nacinamy na ok. 0.5 cm paseczki. Układamy na wcześniej przygotowanych jajkach - tworząc zegar.
W miseczce na środku można ułożyć np. Sos tatarski.

Tagi: , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress