Koreczki z mięsa mielonego

Przystawka na każdą okazję
Trudność wykonania:

Każdy z nas dobrze zna mięso mielone i jego możliwości. Sekretem udanej przekąski jest odpowiedni dobór przypraw, którymi doprawimy mięso.
Niezastąpione są również dipy, w których możemy maczać gotowe koreczki mięsne.
Na dzisiaj proponuję ostry i drugi na bazie zielonego ogórka i imbiru.

Do wykonania potrzebne są:
Mięsne kuleczki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- jajko
- przyprawy: papryka słodka i ostra (w zależności od gustu gości, ja starałam się zrobić wersję “delikatną”), gałka muszkatołowa, sól, pieprz, mielony imbir, cynamon, kmin rzymski, przyprawa curry.
- panierka: zgniecione orzechy włoskie (garść orzechów do woreczka, rozdrabniamy z pomocą tłuczka do mięsa) wymieszane z bułką tartą.

- wykałaczki
Dipy:
- jogurt, tarty imbir, świeża mięta, ogórek zielony (starty na małych oczkach), przyprawy do smaku
- jogurt, papryka ostra (starta lub pokrojona), łyżka ketchupu (optymalnie dla koloru), bazylia, czosnek, oregano, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko i formujemy kulki. Gotowe obtaczamy w panierce - bułka tarta i orzechy. Smażymy na mocnym ogniu.

Wyciągamy na papier ręcznikowy i zostawiamy do ostygnięcia.
Składniki dipów miksujemy i wykładamy do małych miseczek.
Nabijamy kulki na wykałaczki i ustawiamy na wcześniej przygotowanym talerzu.

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress