Truskawki w czekoladzie

Koreczki nie tylko dla dzieci

Trudność wykonania:

Sezon truskawkowy w pełni.Dorodne owoce można maczać w czekoladzie i posypywać kolorowymi perełkami - bardzo ładnie prezentują się w formie koreczków.
Uważajcie na białą czekoladę - ta słabej jakości nie rozpuszcza się idealnie i szybko twardnieje.

Do wykonania potrzebne są
- truskawki
- czekolada
- wykałaczki
- kolorowe posypki cukrowe

Sposób wykonania:

1. Truskawki myjemy i osuszamy. Nie odrywamy szypułek.
2. W kąpieli wodnej (do garnka wlewamy wodę - i kiedy się zagotuje wkładamy na nią miskę z czekoladą) rozpuszczamy czekoladę. Należy pilnować temperatury - czekolada musi zrobić się lejąca, gładka i błyszcząca (aparat dostałam w ostatniej fazie - kiedy czekolady było już mało).

3. Truskawki nabijamy na wykałaczki i delikatnie zanurzamy je w czekoladzie. Nabijamy do wystudzenia w duży owoc.

4. Po kilku minutach posypujemy czekoladę kolorowymi perełkami.

Tagi: , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress