Wielkanocne żółwie

żółwie z jajekPomysł na dekoracje z jajek
Trudność wykonania:

Już od pewnego czasu podobały mi się kolorowe “popękane” jajka, które można bardzo szybko przygotować z pomocą barwników spożywczych.

Zielone jajko najlepiej nadaje się do wykonania żółwia, ponieważ idealnie imituje jego skorupę.

Do wykonania potrzebne są:
- jajka
- zielony barwnik spożywczy
- oliwki
- rurka, nóż, wykałaczki, worek

Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu delikatnie obijamy skorupkę aby popękała. Do foliowego woreczka wsypujemy szczyptę zielonego barwnika (ilość zależy od producenta) i wlewamy 2 łyżki gorącej wody. Wkładamy popękane jajka i czekamy aż zabarwi się skorupka.

2. Wyciągamy kolorowe jajka na ręcznik papierowy. Po wyschnięciu obieramy ze skorupek.

3. Po przekrojeniu,  za pomocą rurki wyciągamy białko, które przyda nam się do wykonania oczu żółwia. W oliwkach wycinamy otwory, w które wkładamy wcześniej przygotowane białko.

Gotowe główki nabijamy na wykałaczki i umieszczamy w jajku.

4. “Nóżki” robimy z sałaty lub pietruszki.

Tagi: , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress