Truskawki z bitą śmietaną

 

Łatwa przekąska nie tylko dla zakochanych
Stopień trudności: 2

Zamiast polewać truskawki bitą śmietaną może zabawcie się w ich nadziewanie?.
Do ozdobienia gotowej przekąski można wykorzystać borówki, kawałki truskawek lub startą czekoladę.
Wbrew pozorom deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i naprawdę robi wrażenie.

Do wykonania potrzebne są:
- truskawki
- bita śmietana
- nożyk w kształcie litery “V”
- borówki do dekoracji.

Sposób przygotowania:
1. Truskawki myjemy (nie obcinamy szypułek). Odkrawamy górny fragment truskawki i za pomocą nożyka w kształcie litery “V” robimy ząbki. Jeśli nie posiadacie takiego nożyka, lub po prostu nie macie czasu w tym momencie małą łyżeczką lub nożykiem wycinamy miąższ.

2. Ubijanie śmietany.
Można oczywiście wykorzystać gotowy produkt z aerozolu, jednak warto poświęcić kilka minut (dosłownie 4) na zrobienie czegoś lepszego.
Nie potrzeba miksera wystarczy tylko trzepaczka.
0,5 szklanki, słodkiej śmietanki (zimnej!) 30% łączymy z łyżeczką cukru pudru. Pochylamy miseczkę i energicznie mieszamy. Na początku śmietana lekko się spieni, później zwiększy objętość. Idealną konsystencję łatwo zauważycie - po około 4 minutach.


Za pomocą woreczka śniadaniowego, szprycy lub małej łyżeczki umieszczamy ubitą śmietanę w truskawkach.

3. Dekorujemy borówkami, można wykorzystać “trójkąciki” z truskawek, które pozostały z wycinania.

Tagi: , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress