Zielona przekąska z ogórka

ogórek na przyjęciaOgórek i serek - najlepsze na koreczki
Poziom trudności: 1,5

Przekąska jest banalnie prosta w wykonaniu. Może służyć jako dodatek do kolacji, lub imprezowe menu - w zależności od tego ile mamy ogórków w lodówce.
Ja zrobiłam mocno czosnkowe nadzienie ale możecie eksperymentować. Karbowane brzegi również nie są konieczne.

Do wykonania potrzebne są:
- Ogórek szklarniowy
- 2 łyżki mascarpone i 2 łyżki serka smakowego (koperkowy, ziołowy, ja miałam ze szczypiorkiem)
- sól, pieprz, 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
1. Ogórek szklarniowy myjemy i kroimy go na plastry o grubości około 1-2 cm

2. Za pomocą noża lub specjalnego narzędzia wycinamy w plastrach”ząbki”.

3. Wydrążamy miąższ  w plastrach, pamiętając aby nie przerwać dolnej warstwy.Można użyć łyżeczki do kulek, zwykłej łyżeczki, lub po prostu noża.

4. Przygotowujemy nadzienie. 2 ząbki czosnku (po rozdrobnieniu), sól, pieprz mieszamy z 2 łyżkami serka mascarpone i 2 łyżkami Waszego ulubionego serka kanapkowego. Ja akurat miałam serek szczypiorkowy “Almette” w lodówce.
Nakładamy do woreczka lub szprycy i wyciskamy na wcześniej przygotowane plastry ogórka. Dekorujemy listkami pietruszki.
Ja zrobiłam w wersji “zielonej”.

Tagi: , , , , , , , , ,

One Response to “Zielona przekąska z ogórka”

  1. Betsy Says:

    Pecreft shot! Thanks for your post!

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress