Babeczki słoneczniki

babeczki z serkiem mascarponePomysł na dekorowanie babeczek
Poziom trudności:

Z poniższego przepisu na ciasto wychodzi około 20 sztuk ciasteczek (w zależności jak duże foremki posiadacie). Na zrobienie z nich słoneczników wpadłam spoglądając przez okno.
Jako masę polecam banalny przepis z serkiem mascarpone w roli głównej.

Do wykonania potrzebne są:
- babeczki (przepisy poniżej)
- brzoskwinia z puszki
- gorzka czekolada
- nadzienie z serka mascarpone

Sposób wykonania:
1. Pieczemy babeczki z kruchego ciasta.
Ciasto: 300g mąki
200g masła
4 żółtka
100g cukru pudru.
Foremki smarujemy olejem. Ciasto formujemy w kulki, wkładamy w foremkę i delikatnie wypełniamy całość naciskając palcami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut - aż babeczki uzyskają złoty kolor.

2. Robimy masę z serka mascarpone.
Łyżka serka, łyżka jogurtu naturalnego bardzo gęstego i łyżeczka cukru pudru -   ucieramy (lub miksujemy). W zależności od tego ile macie babeczek - tyle robicie kremu.
Za pomocą szprycy lub zwykłej łyżeczki wypełniamy babeczki kremem.

3. Brzoskwinię z puszki tniemy w plasterki i wycinamy z niego trójkąty. Układamy na krawędzi babeczki. Jeśli macie czas i ochotę możecie wyciąć dodatkowo małe trójkąciki i powkładać je pomiędzy wcześniej ułożone płatki.

4. Czekolada! Na początku ścierałam ja przez tarkę do warzyw. Ale cały czas miałam wrażenie, że delikatne wiórki to nie to o co mi chodziło.
Gorzką czekoladę wkładamy do zamrażarki na kilka minut. W tym czasie zaopatrujemy się w woreczek foliowy, ściereczkę i tłuczek do mięsa lub młotek.
Kilka kostek wkładamy do woreczka, nakrywamy go czystą ściereczką i tłuczemy aż czekolada mocno się pokruszy.
Posypujemy babeczki czekoladą.

5. Wkładamy do lodówki i oczekujemy na przyjście gości.

Tagi: , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress