Jeżyk z arbuza


Arbuzowe koreczki
Poziom trudności:

Kolejny pomysł na podawanie sałatki owocowej lub samego arbuza. Jeśli nie posiadacie łyżki do wycinania kulek - możecie pociąć miąższ w kwadraty i powbijać do niego wykałaczki. Bardzo proste i efektowne danie.
Polecam szczególnie na imprezy z udziałem dzieci.

Do wykonania potrzebne są:
- arbuz
- wykałaczki
- ostry nożyk
- jagody lub inne owoce na oczy i nosek jeżyka
- opcjonalnie łyżka do wykrawania kulek

Sposób wykonania:
1. Przecinamy arbuza jak na zdjęciu poniżej.

2. Za pomocą łyżki do wycinania kulek lub nożem wyciągamy z arbuza miąższ.

3. Wąskim i ostrym nożykiem dekorujemy brzegi arbuza (jeśli nie macie czasu lub zdolności manualnych zostawcie to zajęcie).

4. Z pozostałej części arbuza, którą wcześniej odkroiliśmy wycinamy elementy dekoracyjne: oczy, łapki i nosek.

5. Za pomocą wykałaczek wbijamy oczy w arbuza (źrenice wykonane są z jagód) i nosek. Podobnie nabijamy nosek.

6. Wcześniej przygotowane kulki wkładamy w arbuza i wbijamy w nie wykałaczki.

7. Układamy gotowego jeżyka na talerzu - podkładając nóżki (aby stabilnie się trzymał).

Tagi: , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress