Ryba w aromatycznym sosie pieczarkowo-pomidorowym

Przekąska na zimno

Nie wszyscy są zwolennikami ryb “na ostro” w octowej zalewie. Jeśli jednak uwielbiacie podawać swoim gościom panierowane, aromatyczne ryby, z pewnością spróbujecie tego przepisu.
Sos jest bardzo gęsty, dlatego proponuję układać upieczoną rybę warstwami i obficie polewać.

Do przygotowania potrzebne są:

  • 1,5 kg fileta rybnego (mintaj, morszczuk - byle nie w kostkach)
  • panierowanie - mąka, jajko,przyprawy
  • olej do smażenia

Sos/zalewa

  • 0,5 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • ketchup łagodny
  • koncentrat pomidorowy
  • szklanka oleju
  • łyżka octu
  • przyprawy

Sposób wykonania:
1.Ryby panierujemy (zamiast bułki tartej proponuję ponownie użyć mąkę) mąka - jajko - mąka i smażymy na głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Cebulę kroimy w pół-plastry, pieczarki w plasterki. Do rondla wlewamy szklankę oleju i dusimy cebulę. Po 5 minutach dokładamy pieczarki i dusimy około 20 minut na delikatnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, łyżkę octu i cały ketchup - łagodny.
Dusimy jeszcze ok. 5 minut.

Po ostygnięciu układamy ryby w misce (4-6 sztuk) i polewamy obficie sosem. Układamy warstwami na przemian ryby-sos.

Tagi: , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress