Pomidory nadziewane tuńczykiem

Sałatka w pomidorach

Kolejna sałatka, którą bardzo efektownie można podać w wydrążonych pomidorach - tym bardziej, że ich miąższ jest jednym ze składników.
Pomidory przy podaniu należy udekorować majonezem, który goście mogą sobie wymieszać.

Do wykonania potrzebne są:
- 7-8 pomidorów (średniej wielkości)
- puszka tuńczyka w zalewie
- puszka groszku w zalewie
- pęczek cebuli dymki
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- papryka mielona - 1 łyżeczka
- listki bazylii (do dekoracji)

Sposób wykonania:

1.Tuńczyka odsączyć i pokroić nożem.
2. Dodać odsączony groszek i pokrojoną w kosteczkę cebulę (łącznie ze szczypiorkiem).
3. Wymieszać produkty z sokiem z cytryny i papryką. Przyprawić do smaku.
4. Pomidory umyć i za pomocą nożyka w kształcie litery “V” odciąć górną część.

5. Ze środka wydrążyć miąższ i dołożyć go do gotowego nadzienia.


6. Pomidory nadziewać wcześniej przygotowaną “pastą”. Udekorować.
Przepis na sałatkę pochodzi z serialu “Przepis na życie”.  Jednak przyznam szczerze, że bez majonezu potrawa wiele traci.


Przed podaniem “nadziewanych pomidorów” polecam - od góry wycisnąć kleks majonezu.

Tagi: , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress