Sałatka z fetą i kurczakiem

 Sos zamiast majonezu

Najciekawszym składnikiem tej sałatki jest specjalny sos czosnkowy.
Ekskluzywna sałatka brokułowa, którą podajemy warstwowo. Migdały smażymy na maśle, lub w wersji light - prażymy na suchej patelni.

Do wykonania potrzebne są:

1 pierś z kurczaka - smażona (z przyprawą gyros)
duży brokuł
kostka sera feta
paczka migdałów

Przepis na sos:

4 ząbki czosnku
łyżka cukru
łyżka octu
pół szklanki oliwy
łyżka wody

Sposób wykonania:
Kurczaka kroimy na kostkę i smażymy na patelni (lub grillu) mocno przyprawiając przyprawą gyros. Ser Feta tniemy w kostkę (lub kupujemy specjalnie pocięty). Brokuł świeży lub mrożone różyczki obgotowujemy do miękkości. Migdały prażymy na patelni bez tłuszczu (lub z dodatkiem masła - lepszy efekt smakowy, więcej kalorii).
Układamy warstwowo. Na sam spód brokuł, później pocięty ser feta, kurczak i migdały. Na sam koniec polewamy sosem.

Dekorujemy kwiatami z marchewki.

Tagi: , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress