Kurczak w zalewie

Zalewa octowa nie tylko dla ryb

Jeśli ktoś nie lubi wszelkiego rodzaju ryb, a chce skosztować kurczaka na ostro powinien wypróbować mój przepis. Od ryb odróżnia go jedynie słodka papryka konserwowa, którą dodajemy pociętą na paski do podsmażonej cebuli.
Idealna przekąska na wszelkiego rodzaju biesiady imieninowe, urodzinowe i Sylwestra.
Do wykonania potrzebne są:
4 piersi kurczaka
zalewa octowa
koncentrat pomidorowy
5 dużych cebul
papryka konserwowa słodka
pół szklanki oleju
przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy podobnie jak rybę - na kilkucentymetrowe kawałki. Powstałe kotleciki lekko rozbijamy i panierujemy tylko w mące! (jajko i mąka - bułka tarta bardzo nasiąka i potrawa rozlatuje się przed podaniem). Smażymy na głębokim tłuszczu - podobnie jak rybę i zostawiamy do ostudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę octową.

2. W stosunku 5:1 czyli 5 szklanek wody do jednej octu gotujemy w dużym garnku. Dodajemy 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżkę soli, 3 łyżki cukru - mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy.

3. Na pół szklanki oleju smażymy lekko cebulę (obraną wcześniej i pokrojoną w kostkę). Raczej ją podduszamy dla miękkości. Jeśli ktoś nie przepada za dużą ilością tego warzywa - sugeruje zmodyfikować przepis i podsmażyć 3 sztuki.Dodajemy Vegetę, sól, pieprz i przyprawę do kurczaka. Na koniec wsypujemy 2 łyżki czerwonej papryki (słodkiej) i 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Na sam koniec wrzucamy paski lub kostkę papryki konserwowej.

4. Studzimy i łączymy cebulę z zalewą octową. Zalewamy wcześniej poukładane cząstki z kurczaka i zostawiamy w lodówce aby się przegryzło.

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Kurczak w zalewie”

  1. gosia Says:

    Bardzo smaczne :)

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress