Kolorowe galaretki z kurczaka

Kurczak w galarecie

Galaretki są zawsze dobrym pomysłem na każdą okazję. Dla tych, którzy lubią wszystkie potrawy z kurczaka to idealny przepis. Najważniejsze jest ułożenie marchewki, groszku i jajek przed zalaniem bulionem z żelatyną.

Do wykonania potrzebne są:

  • ugotowane piersi z kurczaka
  • ugotowane jajko
  • gotowana marchewka
  • zielony groszek
  • kukurydza
  • czerwona papryka konserwowa
  • ogórek konserwowy
  • natka pietruszki
  • bulion z żelatyną

Sposób przygotowania
1. Piersi z kurczaka gotujemy z przyprawami i marchewką. Bulion, który zostanie po ugotowaniu przecedzamy przez sitko, studzimy i łączymy z żelatyną.

2. Ugotowane piersi kroimy w grubszą kostkę.
3. Wycinamy rowki w ugotowanej marchewce. Po przekrojeniu w plasterki wyjdą nam efektowne kwiatuszki.
4. Kroimy jajko na plasterki bądź pół-plastry.
5. Przygotowujemy małe kubeczki, które należy wypłukać zimną wodą.
6. Układamy kolejno: jajko, marchewkę, ogórka, czerwoną paprykę, groszek, kukurydzę i natkę pietruszki i pokrojonego kurczaka.
7. Zalewamy przestudzonym bulionem z żelatyną i wkładamy do lodówki.
8. Podajemy z octem lub cytryną.

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress