Kanapki dla dzieci

Część I - Śmieszne buźki

Postanowiłam rozpocząć cykl z kanapkami. Czyli jak łatwo, szybko i skutecznie zachęcić niejadków do pałaszowania śniadania lub kolacji. Wykorzystujemy wszystko co mamy w lodówce, przy okazji ucząc dzieci nowych smaków (np. oliwki). Wystarczy poukładać na kanapce warzywa i prosty posiłek zamienia się w prawdziwą przygodę.

Do wykonania potrzebne są:
- chleb
- masło, chudy wiejski serek, pasta do smarowania
- szynka
- żółty ser
- sałata
- ogórek
- pomidor
- jajko
- rzodkiewka
- papryka, ogórek konserwowy
- szczypiorek, natka pietruszki, koperek
- czarne i zielone oliwki
- kieliszek lub mała szklanka

Sposób przygotowania.
Nie ma jednego sposobu na ozdobienie naszych kanapek. Jajko gotujemy na twardo, warzywa myjemy i kroimy w plastry lub pół-plastry. Granicą jest tylko nasza wyobraźnia.
Przygotowane wcześniej kromki chleba smarujemy masłem, pastą jajeczną, serkiem wiejskim - w zależności od preferencji smakowych dziecka.
Na posmarowanej kanapce układamy składniki starając się aby położone plastry warzyw i produktów przypominały twarz.
Czarną i zieloną oliwkę również kroimy w plasterki - jest idealna jako wykończenie oka.

Moje propozycje. Od bardzo łatwych - czyli położeniu ogórka na sałacie, po trudniejsze - czyli układaniu kilku składników.

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress