Kokardy z pora

Dekoracja nie tylko dla sushi

Im dłużej pora potrzymamy w zimnej wodzie, tym bardziej jego łodygi się rozchylą - więc jeśli chcecie mieć bardzo pokręcone “kokardki” możecie miseczkę z wodą potrzymać w lodówce.  Nie musicie posiadać papryczki chili, tylko efekt kolorystyczny będzie zdecydowanie słabszy (można naciętego pora przewiązać szczypiorkiem).
Do wykonania potrzebne są
- cienki por
- czerwona papryczka chili
- ostry nożyk
- miseczka z zimną wodą

Sposób wykonania:

Cienkiego pora kroimy na kawałki ok. 8 cm. Nacinamy bok  nożykiem od 4 do 8 razy.

2. To samo robimy z drugiej strony warzywa - dokładnie tak samo nacinamy, pamiętając, że nacięcia nie mogą zahaczyć o środek - wówczas dekoracja się rozleci.

3. Papryczkę chili kroimy wzdłuż uzyskując pierścień.

4. Gotowy pierścień nakładamy na pociętego pora i wkładamy całą dekorację do miski z zimną wodą.

5. Gotową dekoracją możemy ozdobić porcje i półmiski.

Tagi: , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress