Koreczki z kurczaka

Sposób na kotleta

Te koreczki są bardzo aromatyczne, śmiało można je podawać jako przystawkę. Należy uważać aby wykałaczką lub specjalnym patyczkiem do koreczków nie do końca przebijać mięso aby stabilnie się trzymało. Można użyć również mięsa z indyka lub schabu.


Do wykonania potrzebne są:
pierś z kurczaka
mandarynka
kolorowy winogron
przyprawy sól, pieprz, curry, musztarda, miód
szpatułki do koreczków lub wykałaczki
olej

Sposób przygotowania
1. Mięso kroimy w kwadratowe (lub trójkątne) kawałki.

2. Do miski wsypujemy curry, 2 łyżki musztardy i 1 łyżkę miodu. Doprawiamy solą, pieprzem (można dodać szczyptę przyprawy do kurczaka) i odstawiamy na godzinę do lodówki.

3. Kawałki kurczaka panierujemy jak lubimy - można jak ja, tradycyjnie mąka - jajko - bułka tarta. I smażymy jak normalny kotlet.
Obieramy mandarynkę. Smażymy bez panierki w tym samym tłuszczu, na którym przygotowaliśmy kurczaka. Zostawiamy do odsączenia na papierowym ręczniku.

4. Nabijamy od góry - winogron, mandarynka, kawałek kurczaka.

Tagi: , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress