Róże i astry z temperówki

Ozdoba w kilka sekund

Bardzo dobre narzędzie dla tych, którzy cenią sobie czas, a lubią mieć ozdobione potrawy - temperówka do warzyw!
Wykonanie kwiatka z marchewki trwa dosłownie kilka sekund - a zasadę znacie z pewnością ze szkoły podstawowej  każdy z nas temperował przecież kredki!
Do wykonania potrzebne są:
marchewka
temperówka do warzyw
obieraczka do ziemniaków lub nóż
pomidorki koktajlowe, ciemny winogron

Sposób wykonania.
Marchewkę obieramy i węższym końcem wkładamy do temperówki. Przekręcamy kilka razy.

Powstały pasek sam będzie się skręcał. Odpowiednio układamy i dekorujemy pomidorkiem lub winogronem (można również środek zrobić z czarnej oliwki, groszku lub kukurydzy)

Sposób 2 - Astry

Obraną marchewkę za pomocą obieraczki lub noża ścinamy na prostokąt.

ozdoby z marchewki

Postępujemy jak w przypadku wycinania róży. Węższy koniec warzywa wkładamy do temperówki i kilkakrotnie przekręcamy. Tym razem kwiatki będą bardziej “strzępiaste”.

Prawda, że proste?

Tagi: , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress