Dekoracja z buraka

Stojąca ozdoba z botwiny

Egzotyczna dekoracja powstaje poprzez delikatne nacięcia i włożenie naci buraka do zimnej wody.  Nadaje się do dekoracji półmisków i talerzy np. z wędliną.
Im ostrzejszy nożyk tym szybciej uporamy się z wykonaniem ozdoby. Średni czas nacinania to ok.5 minut, dodatkowo jest bardzo tania.
Do wykonania potrzebne są
- nać z buraka ćwikłowego lub botwina
- ostry nóż
- zimna woda

Sposób przygotowania
1. Odkrawamy kawałek buraka aby ozdoba stabilnie się trzymała. Nać skracamy na długość ok. 10 cm.

2. Na poszczególnych łodygach robimy ukośne nacięcia - z obu stron. Należy uważać aby nie przeciąć naci.
W przypadku starszego/większego buraka naciętą nać można dodatkowo przeciąć wzdłuż

3. Gotową dekorację wkładamy do miski z zimną wodą (można dorzucić kilka kostek lodu) i zostawiamy na 15 minut.

4. Ozdabiamy zieloną sałatą (idealna byłaby strzępiasta).

Tagi: , , , , , , ,

Leave a Reply


Strona dumnie reprezentowana przez Wordpress